Skyttesporten är en av världens största individuella idrotter och utövas i de flesta länder, och har funnits med i det olympiska programmet sen Aten 1896.
Svenska Skyttesportförbundet, SvSF, och de ca 100 000 medlemmarna i drygt 1000 föreningar, är medlemmar i Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och de Europeiska och Internationella Skytteförbunden och är också en frivillig försvarsorganisation.
Verksamhetsidé för SvSF:
- Vi arbetar för skyttet som en idrott med samhällsansvar där alla kan delta på sina villkor.
- Vi verkar för skytte som en stor och populär breddidrott med en framgångsrik elit.
- Vi tillvaratar olika grenars intressen varvid stor variation ska råda.
Värdegrund för SvSF:
- Glädje och gemenskap
- Ansvar
- Rent spel
- Demokrati och delaktighet
- Allas rätt att vara med
SvSF bedriver sin verksamhet enl. dokumentet Skyttesporten Vill.
Alla kan vara med
Skytte är en av få idrotter där alla kan tävla mot varandra på samma villkor - killar och tjejer, ung som gammal, funktionsnedsatt eller ej, elit mot motionär. Eller bara mot sig själv.
Visst är egenskaper som lugn, harmoni och koncentrationsförmåga bra att ha. Men att ha roligt, stark vilja, brinnande intresse att lära sig mer är kanske ännu viktigare för att lyckas på skjutbanan.
Skytte är en idrott där var och en kan hitta sin favoritgren. Gevär, pistol, lerduvor och viltmål har alla ett flertal olika tävlingsmoment att välja på. Redan i tidig skolålder kan ungdomar börja med luftpistol- eller luftgevärsskytte, och någon övre åldersgräns för deltagande finns inte. Och man kan börja skjuta långt efter att man varit ungdom.
Inom para-idrotten är de svenska skyttarna mycket framgångsrika och det finns många föreningar som aktivt bedriver skytte för personer med olika funktionsnedsättningar.
Ett stort antal av de övriga föreningarna har möjlighet att erbjuda personer med funktionsnedsättningar att prova på skytte.
Vill du prova på? Här hittar du våra föreningar
Förbundets organisation