Igår hade Ungdomsrådet i StSF nöjet att vara med på Bromma-Solnas träning och stötta deras ståskyttar i sin utveckling.
-
-
Uppdaterad: 15 FEB 2017 21:16
Skyttarna fick börja med att ta ut sina grundställningar och när alla såg relativt klara ut fick de dela sina bästa tips kring just detta moment med de andra skyttarna. Vi i Ungdomsrådet vill vänja om det klimat som finns nere i skjuthallen och hjälpa till och stötta alla skyttar vi möter till att kommunicera med varandra. Andra momentet handlade om nollställningen, vi berättade hur viktig den är och hur de ska tänka när de tar ut nollställningen. Men viktigast, att ta sin tid med nollställningen! Har vi en bra grundställning utan ansträngningar kan nollställningen ge oss riktlinjer för att korrigera ställningen antingen på höjden eller sidledes. Där vi som ledare kan hjälpa till så att skytten inte korrigerar detta med att spänna muskler på ohållbara sätt.
Dessa otroligt duktiga Bromma-Solna skyttar var som vilken skara ungdomar som helst när det kommer till utveckling. Så när grundmomenten var över frågade vi skyttarna om det fanns någonting som just de behövde öva på. Där momenten ”andning och avfyrning” var någonting vissa skyttar ville gå igenom mer.
Vi använder oss utav materialet som finns på Svensk Skyttesportsförbunds hemsida under föreningstränarmaterial, där smarta grafer visar precis hur skyttarna ska tänka kring momentet.
Tillbaka på skjutplatserna så fick de andas in, ut, in, ut (grovcentrera), ta tryckpunkt och räkna hur många sekunder det tar innan kroppen skriker efter syre. Här är det viktigt att inte kämpa emot utan så fort kroppen spänner sig och vill ha luft så ska vi andas. Anledningen till detta är att ta ut hur många sekunder skytten har under sin ”avfyrnings sekvens”, många använder en specifik sekund (t.ex. 7 sek osv). Dock anser vi att alla ungdomar har olika förutsättningar när det kommer till träning och kondition att vi inte kan säga ”exakt så här många sekunder ska det ta för dig att ta tryckpunkt och sen avfyra”. Det är en ädel konst att hitta precis sitt tidsspann. När skyttarna räknat ut tiden själva hade en skytt 12 sekunder och en annan 25sek. Så för att skapa en snabb introduktion fick skyttarna väldigt liten tid på sig under avfyrningssekvensen. I detta fall testade vi 5 sekunder och 6 sekunder. Vi tränare placerade oss precis bredvid skytten och så fort vi såg att de tog tryckpunkt så började vi räknade ner från 6 till 1 och under den korta tiden ska skytten göra en kontrollerad avfyrning. Skyttarna började skratta. De tyckte att det var svårt att hålla sig inom tidsramen. Fördelen med pressen under avfyrningen gör att vi kan synliggöra hur skyttarna gör sina avfyrningar.
Under tiden några fokuserade på andning avfyrning så höll övriga skyttar på med att finjustera sina grundställningar med stöd från oss.
Nästa gång vi träffar skyttarna blir om två veckor. Då ska vi försöka få in en skjutlek under träningspasset också.
Tusen tack Bromma-Solna och deltagande skyttar! Det är alltid ett nöje att få vara med och se skyttarnas fantastiska utveckling.