Västsvenska Skyttesportförbundet är en underorganisation (distrikt) till Svenska Skyttesportförbundet, SvSF.
SvSF är en sammanslagning (2009) av Svenska Sportskytteförbundet, Frivilliga Skytterörelsen och skytterörelsens Ungdomsorganisation. SvSF är medlem i Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommittén och Europeiska och Internationella Skytteförbunden och är samtidigt även en frivillig försvarsorganisation. SvSF bedriver skytte verksamhet indelat i gevär, pistol, lerduva samt viltmål.
Västsvenska Skyttesportförbundet representeras av drygt 5000 aktiva medlemmar i ett 50 tal föreningar.
Västsvenska Skyttesportförbundet, organisationsnummer 857204-8273, omfattar de gränser som f.d. Västsvenska Idrottsförbundet omfattade samt kommunen Vänersborg.
Vi finns representerade i följande kommuner:
Ale, Bengtsfors, Dals-Ed, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Munkedal, Mölndal, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Åmål och Öckerö.
Kommuner inom vårt upptagningsområde som inte har några av oss organiserade föreningar är: Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Partille och Tjörn.
Västsvenska Sportskytteförbundet följer de stadgar och normer som fastställs av SvSF och RF. Och Vår värdegrund är: Gemenskap, Ansvar, Rättvisa, Demokrati och Jämlikhet
Alla kan vara med
Skytte är en sport där de fysiska och mentala förutsättningarna är lika för alla. Visst är egenskaper som lugn, harmoni och koncentrationsförmåga bra att ha, men stark vilja, envishet och ett brinnande intresse är kanske ännu viktigare för att ha roligt och för att lyckas på skjutbanan.
Skyttesporten är en idrott där var och en kan hitta sin favoritgren, gevär, pistol, lerduvor eller viltmål. Redan från tidig skolålder kan tjejer och killar börja med luftpistol- eller luftgevärsskytte sittande med stöd och någon övre åldersgräns finns inte. Det spelar heller ingen roll om man är man eller kvinna.
Handikappade med funktionsnedsättning eller kognitiv nedsättning är alla välkomna i vår verksamhet.
Just därför är skytte en av få idrotter där man kan tävla mot varandra på samma villkor - killar och tjejer, ung som gammal, handikappad eller ej, elit mot motionär.