Nya elektroniska skyttetavlor
-
-
Skapad: 15 FEB 2013 14:59
Nya elektroniska skyttetavlor ska få Össeby-Garns skytteförening att locka ännu fler av Vallentunas ungdomar att söka sig till föreningen. Nyligen fick skytteklubben, som har ett unikt avtal med kommun från 1952, pengar genom Idrottslyftets anläggningsstöd för att göra banan mer modern.
För att utöka sin verksamhet och attrahera fler ungdomar ville föreningen ha elektroniska skyttetavlor ”för att ge sporten den kvalitet och coolfaktor som är förutsättningen för att ungdomar i dag ska orka engagera sig” stod det bland annat i föreningens ansökan för att få anläggningsstöd.
– Det betyder oerhört mycket att kunna erbjuda den bästa tekniken. Det har varit en mycket positiv respons från ungdomarna, säger ordföranden i Össeby-Garns skytteförening Börje Sjöman.
– Coolfaktorn är att du faktiskt ser resultatet direkt på en monitor. Annars skjuter du på en papptavla som ska hämtas tillbaka och sedan bedöma värdet på varje skott. Vilket ibland kan vara svårt, säger Bengt Svensson, föreningsutvecklare på SISU Idrottsutbildarna Stockholm med ansvar för bland annat skyttesport.
Han är även en hängiven skytt med en tung meritlista i bagaget. Bland annat med medaljer på svenska mästerskap. Bengt Svensson tycker att det är viktigt att anpassa sig till samhällsutvecklingen där dagens ungdomar ofta vill ha snabb respons.
– Allt mer i dag sker genom mobilen eller datorn. För att locka nya ungdomar till sporten är det här nödvändigt för föreningarna.
Läs mer om Idrottslyftets anläggningsstöd.
Kul kuriosa är att Össeby-Garns skytteförening har ett unikt avtal med Vallentuna kommun. Enligt ett kommunfullmäktige beslut från 1952 behöver inte föreningen betala någon hyra – för all framtid.
Föreningen fick pengar genom Idrottslyftets anläggningsstöd 2011 som stod för nästan hälften av kostnaden. Även Vallentuna kommun, Frösunda skytteförening och Stockholms skytteförbund bidrog med pengar.
I början av februari var Stockholms Idrottsförbund och SISU på besök.
– Det var väldigt mycket ungdomar där med många föräldrar. Trots att det ligger väldigt avsides, säger Ulf Backlund, anläggningsansvarig på Stockholms Idrottsförbund och fortsätter:
– Det är en väldigt enkel anläggning. Med den här förändringen med elektroniska tavlor lär intresset öka ännu mer. Och i framtiden kanske föreningen måste bygga ut med tanke på hur mycket folk det var i en så pass liten lokal.
Totalt kostade moderniseringen 214 000 kronor. Föreningen fick 94 000 kronor i anläggningsstöd.
– Det är väl investerade pengar med tanke på att det leder till mycket verksamhet för en lång framtid. Väldigt glädjande och se att det var en bra blandning av killar och tjejer, säger Ulf Backlund.
De nya tavlorna har även gett resultatmässig utdelning i tävlingssammanhang. Efter bara ett halvår med den nya elektroniken har man haft större framgångar än någonsin på Skyttiaden, som är en riksomfattande tävling.
– Med ett ökat intresse har framgångarna ökat. Och det går snabbare med de nya tavlorna och medlemmarna kan ägna mer tid åt att skjuta. Ser man det i ett längre perspektiv lär det få en fortsatt positiv utveckling på deltagande och resultat, säger Börje Sjöman.
Pontus Gyllensten