Hoppa till sidans innehåll

Buller från skjutbanor

14 OKT 2009 08:36
Ett ärende som ofta återkommer vid mina kontakter med skjutbanor runt om i landet är störningspåverkan från skottbuller och krav från tillsynsmyndigheter på bullerberäkningar, bullermätningar och bullerdämpning. Skottbullret, som är av impulskaraktär skiljer sig från annat omgivningsbuller genom hög ljudnivå och kort varaktighet.
  • Skapad: 14 OKT 2009 08:36

Svenska Skyttesportförbundet jobbar aktivt med miljön. Det blir mer och mer vanligt att föreningar ställs inför miljörelaterade problem (buller, blyförelägganden etc). För att hjälpa dessa har SvSF, tillsammans med SPSF, anlitat Janne Kjellsson som miljökonsulent.

I Jannes uppgift ingår att bistå föreningarna via e-post eller telefon med enklare rådgivning som för våra föreningar är gratis. Behövs mer omfattande rådgivning bekostas det av föreningen.

Skott från vapen ger upphov till tre olika ljud:
• Mynningsknall
• Bogvågsknall, som uppkommer när projektilen når över ljudhastigheten (340 m/s). Denna kan ibland vara högre än mynningsknallen.
• Ljud från projektilträff (Vid skytte med finkalibriga vapen kan man bortse från denna)
Skott kan också ge reflexer från terrängformationer, byggnader med mera samtidigt som ljudet kan dämpas på grund av markdämpning och terräng.

Många skjutbanor är från början lokaliserade långt från bebyggelsen men med åren har nybyggnationer gjort att bebyggelsen flyttat närmare i takt med den kommunala planeringen och det är då klagomål på höga bullernivåer börjar komma från omgivningen. Tyvärr är det så att många kommuner i sin planering inte tar hänsyn till att en skjutbana är lokaliserad i närområdet utan upprättar detaljplaner och medger bygglov trots att planerade fastigheter hamnar inom bullerstört område. Det finns till och med kommuner som gör detta avsiktligt och har uppfattningen att blir det problem får väl skjutbanan flytta på sig.

De flesta skjutbanor bevakar inte heller sina rättigheter genom att hålla sig ajour med den kommunala planeringen i översiktplaner och detaljplaner och blir överraskade när man får ett föreläggande om skyddsåtgärder eller tidsbegränsningar. Många kommuner remitterar inte heller byggärende till skjutbanor trots att dessa är sakägare i sammanhanget. Om det beror på okunskap eller av annat skäl är svårt att yttra sig om. Min uppmaning till alla skjutbanor är därför. Håll er ajour med den kommunala planeringen i översiktsplanerna och lämna synpunkter även om kommunen inte krävt det.

Naturvårdsverket (NV) har i NFS 2005:15 lämnat allmänna råd, som är avsedda att ge vägledning till både tillsynsmyndigheter och verksamhetsutövare när det gäller skyddsåtgärder, begränsningar och försiktighetsmått vid störning av buller från skjutbanor. De skjutbanor som inte har dessa råd bör snarast skaffa dessa. De finns att hämta på NV hemsida, www.naturvardsverket.se. I de allmänna råden finns bland annat riktvärden för olika tider, vardagar och helger samt typ av fastigheter. Där finns också tillämpningsanvisningar för olika typer av skjutbanor, nyanläggning eller större ombyggnad samt banor byggda före 1982 och banor för hagelskytte där en högre ljudnivå kan tillåtas än vid nybyggnad. När det gäller skyddsåtgärder eller tidsbegränsningar bör noteras att det är först om angivna riktvärden överskrids som dessa typer av åtgärder bör vidtas.

Enligt de allmänna råden bör en verksamhetsutövare genom bullerberäkningar eller bullermätningar (omgivningskartläggning) ta fram underlag för störningspåverkan på omgivningen. Observera att en sådan kartläggning bara är nödvändig om det förekommer klagomål på buller. Detta har fastställts i flera beslut i samband med överklaganden.

NV anser att bullerberäkningar ger ett mer tillförlitligt resultat än bullermätningar men en kommun kan inte kräva att bullerberäkningar skall genomföras om det är mer praktiskt att genomföra mätningar. I en bilaga till de allmänna råden finns anvisningar hur en ljudnivåmätning skall gå till. Det som avgör vilken metod man skall använda är bland annat hur många fastigheter som är störda och var de är belägna i förhållande till banan. Är det bara någon enstaka fastighet i en riktning bör man bullermäta medan bullerberäkningar förordas om det ligger flera störda fastigheter i olika riktningar runt banan. En bullermätning kostar mellan 10 000 – 15 000 kronor medan en bullerberäkning uppgår till 35 000 - 40 000 kronor beroende på komplexitet. När det gäller bullerberäkningar finns det i praktiken bara ett fåtal akustikföretag, som kan utföra godkända sådana bl.a. WSP och ÅF samt statliga FORTV som biträder FM. När det gäller bullermätningar kan kommunen normalt ge tips om lämpliga företag.

I vissa fall är det möjligt att bullerdämpa en skjutbana särskilt vid kulskyttet då man använder skjuthallar. I sådana fall kan viss bullerdämpning uppnås tvärs skjutriktningen och bakåt. Observera att det normalt inte går att bullerdämpa i skjutriktningen. Det finns både behov och vilja att genomföra bullerdämpande åtgärder vid många av dagens skjutbanor men tyvärr saknas det idag både ritningar, materialanvisningar och tips om hur man enklast bullerdämpar olika typer av skjutbanor. Det gör att det finns många hemsnickrade lösningar ute i landet i stället för ett kunskapsunderlag som är kvalitetssäkrat och miljömässigt godtagbart och som är tillgängligt för alla skjutbanor.

Janne Kjellsson

Kontakta Janne så fort som möjligt om ni råkar ut för miljörelaterade problem. Ju tidigare han kopplas in desto större möjlighet att lösa problemet.

Du når Janne på e-post: This is a mailto link eller telefon: 0706-51 81 66

Skribent: Janne Kjellsson

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
















 
WEBBSHOP




Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGAR



Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...