I början av november lämnades momsutredningen in till finansdepartementet. Från och med 2011 kan föreningar bli tvungna att debitera och redovisa moms. Bakgrunden är att EU i flera år kritiserat Sveriges momsregler där de ideella föreningarna varit undantagna.
-
-
Skapad: 21 DEC 2009 10:08
För ett tag sen fick alla föreningar som är anslutna till IdrottOnline hem en excelmall där man i föreningen kan räkna ut hur förslagen från Stiftelse- och föreningsskatteutredningen samt momsutredningen påverkar din förenings ekonomi.
Eftersom drygt en tredjedel av våra föreningar inte är anslutna till IdrottOnline – vilket man under 2010 måste vara – publicerar vi även här förklaringen till hur du fyller i mallen. Excelmallen hittar du längst ned på sidan.
Inkomstskatt
Föreningens totala intäkter
Det är samtliga intäkter som föreningen har under ett år.
Skattepliktiga intäkter enligt Stiftelse- och föreningsskatteutredningen
- Reklam/sponsring
- Lotterier
- Uthyrning
- Servering
- Försäljning av icke idrottsliga varor och tjänster (ex julgransförsäljning, vaktande av parkeringsplatser, danser och liknande):
För varje inkomstslag fyller du i intäkter och hänförliga kostnader som sedan summerar till föreningens resultat av skattepliktiga intäkter.
Enligt utredningen kan föreningen ha upp till 25 procent av sina totala intäkter från skattepliktiga källor utan att betala skatt. Om de skattepliktiga intäkterna överstiger den gränsen ska föreningen betala skatt på den relativa andelen av resultatet efter att grundavdraget är avdraget. Först görs dock alltså ett grundavdrag på 30 000 kr. Utifrån den summa som blir kvar räknas 26,2 procent skatt.
Moms
Nya momspliktiga intäkter:
- Försäljning
- Uthyrning (ej plan/hallhyror)
- Servering
- Försäljning av icke idrottsliga varor och tjänster (ex julgransförsäljning, vaktande av parkeringsplatser, danser och liknande), som inte bedrivs vid mer än enstaka tillfällen
- Reklam/sponsring
Observera att tillfälliga s k penninginsamlingsevenemang (enstaka cuper, tillfällig försäljning och liknande) är momsbefriade, även om de ger stora intäkter.
Momspliktiga kostnader
Mot den utgående momsen får man bara dra moms på utgifter får att få samma intäkter. Eftersom själva idrottsverksamheten inte är momspliktig går det inte att dra momskostnader för den (t ex vid inköp av idrottsmateriel) mot den utgående momsen på de momspliktiga intäkterna.
Hyresmoms
Enligt momsutredningen kommer föreningen att få betala moms på hyra av lokaler. Detta gäller dock endast lokaler som föreningen hyr i sin helhet hela tiden under minst nio månader eller hyra av andra lokaler. Dvs det gäller exempelvis klubblokaler och liknande men generellt inte plan- och hallhyror, där även andra föreningar har tillträde till anläggningen. Däremot betraktas även långvariga arrenden som hyror. Momspliktiga hyreskostnader fylls därför i och en hyresmoms på 25% räknas ut.
Summa nya skattekostnader
Summa nya skattekostnader blir en summering av den nya inkomstskatten, skillnaden mellan ingående och utgående moms samt den nya hyresmomsen
Excelmallen för att räkna på hur momsen slår mot din förening
Läs mer på rf.se/idrottsvalet